mi ez?F.A.Q.

Keresztényellenes intolerancia és diszkrimináció Európában

Keresztényüldözés A keresztényellenességről tartottak tanácskozást egyetemi tanárok és a különböző országok EU parlamenti képviselői március 16-án, szerdán az Európai Parlamentben. A konferenciát Joseph Weiler professzor nyitotta meg.

A megbeszélésen szót ejtettek a keresztények elleni erőszak drámai eseményeiről, melyek a közelmúltból történtek a világ különböző részein, főként egyes ázsiai országokban, így Irakban. „Európában más a helyzet” – emelte ki Joseph Weiler professzor, a New York-i Egyetem tanára. Hangsúlyozta: sok kis részletről van szó, nem üldözésről. A keresztényeket üldözik a világban, s ez felháborító. Európában ez sokkal finomabban jelenik meg, sokkal inkább társadalmi szinten.

Az osztrák székhelyű (a keresztényellenes intoleranciát és diszkriminációt megfigyelő) intézet igazgatója, Gudrun Kugler bemutatott egy jelentést az elmúlt öt évről, kiemelve: Európában egyre fokozódó krisztianofóbia érzékelhető. Példaként elmondta: Horvátországban bíróság elé állítottak egy egyetemi tanárt, mert ismertette az egyház álláspontját a homoszexualitásról. Lourdes Ruano Espina professzor a spanyolországi helyzetről beszélt: a törvényhozásban egyre inkább peremre szorul a vallás. Richard Komicki felidézte annak a légikísérőnek az esetét, akinek a nemzeti légitársaság megtiltotta, hogy feszületet hordjon a nyakláncán. Az angol professzor arra buzdította a keresztényeket, hogy lépjenek fel az alapvető emberi jogok, így a vallásszabadság tiszteletben tartása érdekében.

Massimo Introvigne, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője az egyre erősödő fundamentalizmusról szólt, amely olyan ideológiákkal társul, melyek vallásellenes érzületet s ezáltal intoleranciát ébresztenek. Mario Maurom ugyanígy Othmar Karas is arra hívta fel a figyelmet: fontos megbeszélés tárgyává tenni a keresztények elleni intolerancia kérdését a közvélemény és a politikai döntéshozók számára.

A zsidó származású Joseph Weiler a következőket hangsúlyozta a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában: „Nem azt a tényt találom elképesztőnek, hogy létezik diszkrimináció, gyűlölet, keresztényellenesség, hanem azt, hogy ezt elfogadják, és senki sem tiltakozik; továbbá, hogy ez az egyik első ilyen jellegű konferencia Brüsszelben. Ha ugyanez történne a zsidókkal vagy a muzulmánokkal, nagy felháborodást keltene a médiában. Amikor a keresztényekről van szó, úgy tűnik, teljesen normális eljárásnak tekintik. Ez elfogadhatatlan” – fogalmazott Weiler professzor.

forrás: Magyar Kurír