mi ez?F.A.Q.

Az egyiptomi hadsereg erőszakot alkalmaz a kopt kolostorok ellen

Kopt templom, egyiptom Az utóbbi két napban másodszor támadták meg a Kairótól 110 kilométerre fekvő Wadi el-Natroun egyik kopt kolostorát. Két szerzetes és a kolostorban dolgozó hat munkás megsérült. Négy személyt, három szerzetest és egy kopt ügyvédet pedig letartóztattak. Az ügyvéd azért tartózkodott a kolostorban, hogy vizsgálatot folytasson le az előző nap történt támadásról.

Az egyik szerzetes arról tájékoztatta a FreeCopts hírügynökséget, amelynek weblapját jelenleg letiltották, hogy a hadsereg öt tankkal, páncélosokkal és bulldózerekkel támadta meg a kolostor főbejáratát. Céljuk az volt, hogy lerombolják a védőfalat, amelyet a szerzetesek a kolostor legveszélyeztetettebb oldalán emeltek a fosztogatók ellen. Az országban január 25-én kirobbant felkelést követően ugyanis a kolostort a börtönökből megszökött köztörvényes bűnözők támadták meg.

A szerzetesek jelentést tettek az állambiztonsági szervek illetékeseinek, akik azonban azt válaszolták, hogy nem tudják garantálni biztonságukat. Azt javasolták, hogy a kolostor lakói saját maguk gondoskodjanak védelmükről. A szerzetesek és a kolostor személyzete ekkor éjt nappallá téve felhúzta a védőfalat. Az építkezéshez azonban nem kaptak hivatalos engedélyt. Az egyiptomi hadsereg február 21-én elrendelte a fal ledöntését, kilátásba helyezve, hogy ha 48 órán belül nem tesznek eleget a kérésnek, akkor katonákkal hajtják végre a rendelkezést. Ez meg is történt. A támadás után az egyiptomi fegyveres erők illetékese a Facebook-on közleményben tájékoztatott arról, hogy az intézkedésre azért volt szükség, mert a fal állami tulajdonban lévő területre épült.

A szerzetesek, akik állítják, hogy a térség mindig is a kolostorhoz tartozott, ülősztrájkkal tiltakoznak a lőfegyverek alkalmazása ellen. Az egyiptomi hadsereg a napokban egy másik kolostor ellen is támadást intézett hasonló indoklással. Hétezer kopt hívő vonult fel békésen Kairó kopt székesegyháza előtt, majd a forradalom központjához, a Tahrir térre vonult, hogy tüntessen a merényletek ellen.

Wadi el-Natroun régóta fontos sólelőhely a sós vizű tavai miatt Egyiptomban, emellett híres kolostorközpont, négy monostorát a negyedik század óta lakják a szerzetesek.

forrás: Magyar Kurír