mi ez?F.A.Q.

Fedezzük fel a taizéi testvérekkel az ortodox húsvét szépségét!

taize, ortodox Alois testvér vezetésével néhány taizéi testvér Moszkvában tölti a húsvétot. 2011-ben a keleti és a nyugati húsvét egy napra esik, zarándoklatuk április 20-tól 25-ig tart.

A zarándoklat „jele annak, hogy szomjazzuk Krisztusban való hitünk közös megünneplését, ami által kölcsönösen gazdagíthatjuk és támogathatjuk egymást az evangélium hirdetésében.”

A taizéi közösség közleménye így szól: „Hívjuk a fiatalokat, csatlakozzanak hozzájuk, hogy felfedezzék az ortodox liturgia és az orosz lelkiség szépségét.  Ennek a lelkiségnek az évszázadok során komoly próbatételeket kellett kiállnia, amelyek közepette a Krisztus feltámadásába vetett hit segítette a hívőket, hogy ki tudjanak tartani.” A közlemény hangsúlyozza, hogy az út során alkalom nyílik a mai ortodox plébániai élet megismerésére, és közösen gondolkodhatnak arról, milyen kihívások előtt állnak ezek a közösségek napjaink orosz társadalmában.

A orosz ortodox egyház néhány képviselője már a hatvanas években ellátogatott a taizéi közösséghez. Az ezt követő évtizedekben Roger testvért és más testvéreket is többször meghívtak Oroszországba. Találkoztak az orosz ortodox egyház vezetőivel, és kifejezték szolidaritásukat a hívekkel, akik abban az időszakban számtalan nehézséggel küzdöttek, és külföldre sem mehettek – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű internetes oldala.

forrás: Magyar Kurír