mi ez?F.A.Q.

Az Európia Unió kábítószerügyi központjának legfrissebb adatai.

drog, halál Az Európai Unió a kábítószer európai bizottsága és a lisszaboni Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja által közzétette az adatokat a kábítószer-fogyasztás terjedéséről. A SIR katolikus hírügynökség is ismertette ezeket az információkat.

A tagországok drogpolitikai megbízottjai, az EU és a civil társadalom együttműködésére van szükség: megelőző intézkedéseket kell kidolgozni, nemzetközi szinten kell fellépni a kábítószer-kereskedelem ellen.

Viviane Reding, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa már februárban közzétette azt az értékelést, amely az EU által bevezetett akciótervek hatásait vizsgálja. Elmondta, hogy az európai polgárok millióit érintő problémáról van szó, és ugyan sokat tettek a témában, de még nagy sok tennivaló van hátra. A luxemburgi biztos felhívta a tagországok kormányainak figyelmét arra, hogy a gazdasági válság hatására a kábítószer-probléma még súlyosabbá válhat. Az egyik legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy véget kell vetni az illegális drogokat kiváltó alternatív szerek, az úgynevezett „legális hangulatjavítók” szabad kereskedelmének. Azt javasolta, hogy az extasyhoz hasonló a mefedront is tiltsák be. Az extasy már tizenöt uniós országban tiltott szer.

A beszámoló szerint a kokain és a heroin kereskedelme terén kicsit javult a helyzet a tagországokban. Nagyon fontos feladat továbbra is a kokainnal kapcsolatos elhalálozások számának visszaszorítása, és az újfajta kábítószerek terjedésének megakadályozása, a csempészet új csatornáinak felderítése.

A bizottság jelentése szerint az Európai Unióban évente 6-7000 ember hal meg túladagolás következtében. Az elmúlt év során becsült adatok szerint 25–30 millió európai fogyasztott tiltott szereket, közülük 4 millióan kokain-fogyasztók. Csak a kokain miatt körülbelül ezer ember halt meg tavaly. Reding előrelépésként értékelte, hogy a megelőző intézkedések hatására a kábítószert fogyasztók kisebb számban fertőződtek HIV-vírussal. Nagy veszély, hogy a szervezett bűnözés mindig új csatornákat talál a kábítószer-kereskedelem számára, amikor meglévő csatornáikat a rendfenntartó erők bezárják. Európában nehéz gazdasági helyzet uralkodik, a fiatalok között nagy a munkanélküliség. Fennáll a veszély, hogy ezzel párhuzamosan növekszik a kábítószer-fogyasztás aránya is.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja is közzétette vizsgálati eredményeit. Õk is aggasztó adatokat közöltek az európai felnőtt (15 és 64 év közötti) népesség szokásairól. Az elmúlt évben 23 millió európai fogyasztott kannabiszt, vagyis a felnőtt lakosság 7%-a. Az alkalmi kokainfogyasztók 4 millióan vannak, az extasyt pedig 2,5 millióan fogyasztják. A központ vezetője, Wolfgang Götz felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a fiatalok fogyasztanak drogokat. Az európai népesség öregedőben van, és a kábítószer-fogyasztók is “öregszenek”. A terápiás intézmények egyre gyakrabban fogadnak felnőtt és idős fogyasztókat. A nyugat-európai országokban a leginkább elkeserítő a helyzet, ahol a heroin már a nyolcvanas években az első virágkorát élte. Jelenleg a kábítószer-függőséggel kapcsolatos orvosi kezelésben részesülők közül minden ötödik ember negyven éven felüli.

forrás: Magyar Kurír