mi ez?F.A.Q.

Az emberi klónozás nem biztonságos

Az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának megállapítása Az emberi klónozást nem szabad gyakorolni, mivel veszélyes és esély van a tévedésre – tájékoztatott az Associated Press hírügynökség az amerikai tudósok pénteki közleményéről.

Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának nyilatkozata éppen akkor született meg, amikor a Fehér Ház bioetikus tanácsadói mérlegelték az emberi klónozás orvosi előnyeit, szemben az erkölcsi kockázatokkal.

George Bush elnök az etikusok csoportját az ország lelkiismeretének nevezte. Az Akadémia jelentése szerint az állati klónozás bebizonyította, hogy a kísérleteknek pusztán tíz százaléka volt sikeres: számos sejt meghal a terhesség ideje alatt, még a legutóbbi fázisban is, a klónozott újszülött gyakran abnormális, és a folyamat komolyan veszélyezteti az anya egészségét.

A jelentést azok a tudósok írták meg, akik az emberi klónozás orvosi szempontjait vizsgálták meg. A tudósok testülete hozzátette, hogy a tiltást nem kell kiterjeszteni azoknak az embrióknak a klónozására, amelyekből őssejteket kívánnak nyerni életveszélyes betegségek gyógyítása céljából.

A gyakorlatot olykor terápiai, gyógyászati klónozásnak nevezik, hogy megkülönböztessék a reprodukciós, vagyis utódokat előállító klónozástól, bár mindkét esetben emberi életek elpusztításáról van szó.

A tudósok azt javasolják, hogy ötévenként vizsgálják felül az emberi klónozás biztonságát, de addig is tiltsák be gyakorlatát.

forrás: Magyar Kurir