mi ez?F.A.Q.

A tudományok képtelenek választ adni az ember végső kérdéseire

meeting Milyen jó származik a tudományokból? – szerdán délelőtt tudósok beszélgettek a tudományok értelméről, értékéről és az emberi szívről. Elhangzott: „ha a tudományos kutatás nem az emberi természetbe, a szívbe írt jelentés megértése iránti vágyból indul ki, könnyen holtvágányra jut.”

A tudományok szerepe azok számára, akik nem tudósok annyi, hogy segítsen felismerni a sokféle áltudomány furfangos próbálkozásait. Az előadók egyetértettek abban, hogy a tudományok képtelenek az ember végső kérdéseire választ adni.

A másság nem ijeszt meg: bevándorlás és integráció – a Meeting vendége volt Roberto Maroni olasz belügyminiszter. Kijelentette: „Az elvándorlás összetett jelenség, olyan feladatot jelent, amelynek megoldása általános és alapvető.”

Giorgio Vittadini a Szubszidiaritás Alapítvány elnöke kijelentette: „a szépség és az igazság utáni vágy hoz létre találkozásokat, amelyek révén létrejön az integráció.” Hangsúlyozta: „a társadalmi és nonprofit szervezetek, magán kezdeményezések együttműködése révén valósulhat meg igazi integráció, amely konkrét válasz a szükségletekre.”

Az információ szívében –újságírók beszélgettek a sajtó feladatairól, lehetőségeiről. Többek között elhangzott: „Nem szabad a véleményt a tények elé helyezni, engedni kell, hogy a valóság beszéljen. Újra a valóságot kell a központba helyezni.

A megbocsátás lehetséges címmel Margherita Coletta, a hét éve Irakban merénylet áldozataként elhunyt olasz csendőr, Giuseppe Coletta özvegye tanúságot tett a megbocsátásról, mint mondta: „Egyedül Krisztusban szerethetik egymást az ellenségek is”.

A vallásos érzék és a kínai gondolkodás – bemutatták Giussani atya alapművének kínai fordítását. A könyv fordítása több mint 10 éve kezdődött el. A fordító hamar megfogalmazta a lényeget: „ezek mögött a mondatok mögött élet van”. Mint mindig, ebben az esetben is megmutatkozott, hogy a könyv, Giussani atya karizmájának és tanításának foglalata közösséget hoz létre. Egy egész csoport jött el Tajvanról, ahol két CL-és misszionárius atya működik. Egységes trikójukon olasz és kínai nyelven ez volt olvasható: „A váratlan az egyetlen remény.” Nemzeti hovatartozástól függetlenül mindannyian ugyanazt a szívet kaptuk, hogy megismerjük Isten – hangzott el a találkozó összefoglalásaként.

Istenre vágyni – Az Egyház és a posztmodern címmel Angelo Scola bíboros előadása óriási érdeklődést és lelkesedést váltott ki. Mondandóját rendhagyó módon jól ismert, sikeres filmekhez, mint például a Mátrix, kapcsolta, mert – amint mondta: „A film a posztmodern társadalom legőszintébb kifejezésmódja. „Isten nem másutt van jelen, mint a valóságban, és akkor senki sincs távol tőle, és igazán nem is lehet eltávolodni tőle. Ahogyan Szent Pál mondja: „Ami Istenből megismerhető, azt mindenki megismerheti.”

„Az embert nem a bűn határozza meg, hanem az üdvösség kérése – folytatta a velencei pátriárka. Isten arra hív, hogy beszéljünk róla, aki előbb szeretett és minden pillanatban úgy szeret minket, mintha az utolsó pillanat lenne. A keresztény ember tanúságtétele abban áll, hogy követi Krisztust bátorsággal és felismerve őt a világban.” „A végtelen feltétel a véges megéléséhez. A keresztények feladata tanúsítani, hogy Krisztust követve jobb élni” – mondta még Scola bíboros.

Szerda este bizánci szláv rítusú liturgiát mutatott be Padre Scalfi, a Russia Christiana alapítója. „A reményt nem lehet megölni” címmel az idén júniusban boldoggá avatott Jerzy Popiełuszkóról szóló film bemutatója is helyet kapott a programban.

A szamba gyökerei című koncerten a hallgatóság közül sokan a színpad elé szaladtak és pillanatok alatt karneváli hangulat kerekedett.

A csütörtöki programból:

Tudni utat választani, találkozó Sergio Marchionnéval, a FIAT vezérigazgatójával; Lesz igazságszolgáltatás? Angelino Alfano, igazságügyminiszter részvételével; Háború a keresztények ellen; Ing vagy pizsama? – az otthoni segítségnyújtásról; Megélni a kereszténységet a határterületeken – David Maurice Frank, Ahousat Riserve-ben élő indián részvételével; Föderalizmus a változó Olaszországban Roberto Formigonival.

„Evangélium egy vak szemével" – színházi előadás, „Hold, Te mit csinálsz az égen" versösszeállítás és elemzés Leopardi költeményeiből.

forrás: Varga János/Magyar Kurír