mi ez?F.A.Q.

Csúcstalálkozót tartottak az európai intézmények és a vallási vezetők

COMECE , Brüsszel, Európai Bizottság, csúcstalálkozó A szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem 2010-es európai évének témájáról tanácskoztak július 19-én Brüsszelben. A megbeszélésen az EU 14 országának több mint húsz vallási vezetője vett részt keresztény, zsidó, muzulmán, szikh és hindu részről. A katolikusokat Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke; Adrianus van Luyn püspök, a COMECE elnöke; Stanislav Zvolensky érsek, a szlovák püspöki konferencia elnöke és Flaminia Giovanelli, a Iustitia et Pax Pápai Tanács titkárhelyettese képviselte.

A találkozónak az Európai Bizottság adott otthont; José Manuel Barroso, a bizottság elnöke vezette Herman van Rompuy-jel, az Európa Tanács elnökével és Jerzy Buzek europarlamenti képviselővel.

Adrianus van Luyn püspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) elnöke felszólalásában figyelmeztetett, hogy a politikusoknak és az egyházaknak különleges figyelmet kell szentelniük a szegényeknek és félelem nélkül kell cselekedniük, amikor megsegítésükről van szó. A szolidaritás alapelve szerint minden ember egyenlő. A keresztények számára ez aktív szeretetet jelent, nem erőltethetik nézeteiket másokra, komolyan kell venniük a másik különbözőségét.

A jelenlegi gazdasági és pénzügyi válsággal kapcsolatban a főpásztor megjegyezte: nem engedhetjük meg, hogy a legszegényebbek és a leggyengébbek váljanak újra áldozattá; ugyanakkor a következő nemzedékek vállára sem helyezhetjük saját hibáink rendezését, míg mi semmit sem teszünk. Ugyanez vonatkozik a klímaváltozás emberi tényezőire is: magunkra kell vállalni cselekedeteink következményeit, és biztosítanunk kell a jövő nemzedékek méltó létezési körülményeit.

Adrianus van Luyn kiemelte, hogy Európa határain túlra is figyelnünk kell, különösen Afrikára. A fekete kontinenst Európa évszázadokon keresztül Európa gyarmatosította és használta ki, ma korrupt kormányok, háborúk, szárazság és az AIDS sújtja. Naponta érkeznek csónakokon afrikai menekültek Európába. Erre nem lehet helyes válasz egy európai erőd építése, sem a határok teljes megnyitása; szolidaritásunkat az afrikai országokban élők életkörülményeinek megváltoztatásával kell kifejeznünk. Alapvető emberi szükségleteik kielégítése végett biztosítani kell a megfelelő és szükséges mennyiségű élelmiszert, a tiszta vizet, az orvosságokat, az oktatáshoz való hozzáférést és a korrekt gazdasági feltételeket. Védelmeznünk kell őket azáltal, hogy lehetőséget adunk nekik saját életük alakítására – fogalmazott a püspök.

A Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések a szegénység világméretű csökkentésére irányuló konkrét lépéseket tartalmaznak. A cél sosem szentesíti az eszközt – hangsúlyozta az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke. A személy emberi méltósága mindig sérthetetlen jog kell, hogy maradjon, és nem bújhatunk ki a közös erőfeszítések felelőssége alól, amelyek a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések megvalósítására irányulnak. E kihívással az egyházaknak, a vallási közösségeknek és a politikai vezetőknek együtt kell szembenézniük.

forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír