mi ez?F.A.Q.

Indonézia, javul a keresztények és muzulmánok közötti együttműködés

keresztények, muzulmánok, föld, eloszlás Az országban jelen levő keresztény szerzetesrendek vezetőinek egy csoportja a közelmúltban látogatást tett a Nahdlatul Ulama, Indonézia egyik befolyásos muzulmán szervezetének új vezetőjénél, hogy kifejezzék elismerésüket az elnök megválasztását követően, valamint hogy erősítsék a két vallás közötti párbeszédet.

Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, ahol a muzulmánok száma egyenlő a világ összes többi országában élő muzulmánok együttes létszámával. Az ország alkotmánya vallásszabadságot biztosít az állam által elismert vallások tagjainak, vagyis az iszlámnak, a keresztényeknek, a buddhistáknak és a hinduknak, melyet a kormány garantál a lakosoknak.

A találkozó megfelelő alkalmat nyújtott arra, hogy a felek megerősítsék a két vallás közötti kölcsönös tisztelet régi hagyományának értékét. Az Indonéz Püspöki Konferencia elnöke, Martinus Situmorang püspök felhívta a figyelmet az állam öt alapelvéhez való hűség szükségességére, mely védelmezi a vallási pluralizmust. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne a vallási vezetők rendszeres találkozása, mely lehetőséget adna a nemzet legfőbb problémáinak megtárgyalására. A muzulmán szervezet új vezetője a találkozó folyamán megerősítette szándékát a vallásközi párbeszéd folytatására a különböző hitet vallók között.

forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír