mi ez?F.A.Q.

Nemzeti ünnep lesz a kereszténység felvételének évfordulója Oroszországban?

érme, ortodox Az orosz parlament nagy többséggel megszavazta, hogy július 28-a, a kereszténység felvételének évfordulója nemzeti ünnep s így általános munkaszüneti nap legyen Oroszországban. A napilapok közlése szerint csak a kommunista párt utasította el a javaslatot.

A kereszténység felvétele jelentős esemény volt Oroszország történetében. E momentummal vált az ország az európai civilizáció részévé – fogalmazott Szergej Markov, a kormánypárti Egységes Oroszország Párt képviselője. Dmitrij Medvegyev államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök 2009 nyarán javasolták az ünnepnapot.

Jelenleg csak egyetlen államilag elismert vallási ünnepnap van Oroszországban: január 7., az ortodox karácsony napja. Az orosz ortodox egyház már két éve szorgalmazza, hogy Oroszországban is tegyék nemzeti ünneppé a kereszténység felvételének évfordulóját. Felmérések alapján az ország 142 millió lakójának háromnegyede ortodox vallásúnak vallja magát.

I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem 988. július 28-án keresztelkedett meg, és államvallássá nyilvánította a kereszténységet – s a bizánci rítusú kereszténység felvételével meghatározta a kereszténység fejlődésének útját a keleti szláv országokban. A Kijevi Nagyfejedelemség, a kelet-európai térség első szervezett állama, amely magában foglalta a keleti szláv törzseket, a IX. század végén jött létre; ez volt Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország elődállama. Ukrajnában Juscsenko elnök már 2008-ban nemzeti ünneppé nyilvánította a kereszténység felvételének évfordulóját.

forrás: Magyar Kurír